Naamswijziging Holi Fusion niet definitief, actiegroep vervolgt protest

Afgelopen week werd bekend dat het Holi Fusion Festival na aanhoudend protest over culturele kaping van Holi overweegt om de naam van het festival te wijzigen naar Color Madness. De aankondiging volgt na een oproep van Actiegroep Holi is geen Houseparty om het festival te melden bij Meldpunt Discriminatie. Het leverde bijna 400 klachten op tegen Holi Fusion. Hoewel een naamswijziging nu eindelijk op de agenda van de organisatie staat, blijft er veel onduidelijk over de strategie om de naamswijziging te voltooien.

Volgens Eindhovens Dagblad gaat het festival zich als Color Madness profileren, maar blijft de naam Holi Fusion gehandhaafd: “Het jaarlijks terugkerend festival Holi Fusion gaat zich de komende jaren steeds meer profileren als ‘Color Madness’. De naam Holi Fusion blijft echter gehandhaafd, zegt organisator Agash Agarwal, ondanks protesten de afgelopen jaren van gelovige Hindoestanen.”

Volgens Studio 040 vindt er wel degelijk een naamswijziging plaats, maar met een drie-jaren-plan: “De komende editie van zaterdag 19 augustus aan de Karpedonkse Plas heet nog Holi Fusion. Volgend jaar wordt het Color Madness by Holi Fusion. In het jaar dat volgt doet de naam van het festival niet meer herinneren aan het Hindoestaanse aloude feest.”

Volgens 1Limburg vindt er een definitieve naamswijziging plaats: “Het Holi Fusion Festival, dat jaarlijks in Maastricht plaatsvindt, verandert de naam. Het housefeest gaat Color Madness heten.”

Het is duidelijk dat Holi Fusion wankelt in haar besluitvorming. Vooralsnog heeft ze geen definitief besluit genomen om de naam Holi Fusion te veranderen in Color Madness. Daarom heeft de actiegroep besloten het protest voort te zetten en de druk op te voeren, totdat Holi Fusion de naam definitief wijzigt. Verdere vervolgstappen worden nader bekend gemaakt.