Holi Agenda 2018

Op Vrijdag 2 maart vieren Hindoes over heel de wereld de komst van de lente met het Holi feest. Ook in Nederland verwelkomt de Hindoegemeenschap in deze periode het nieuwe seizoen. Dit jaar nodigen Hindoe-organisaties iedereen in Nederland uit Holi gezamenlijk te vieren onder de vlag van het landelijk Holi Festival 2018. 

Het Holi Festival 2018 bestaat uit Holi vieringen in heel het land, onder andere in Arnhem, Leeuwarden, Almere, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Alle vieringen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen via de Holi Agenda bekijken welke vieringen bij hen in de buurt plaats vinden.

Het is belangrijk dat Hindoe-organisaties op een landelijk niveau samenwerken voor de viering van Holi. De Hindoegemeenschap wil op deze wijze landelijk bekendheid geven aan Holi in haar oorspronkelijke context en betekenis. Bovendien willen de organisaties hiermee ook een statement maken naar Europese festivals die culturele kaping plegen van Holi en de Hindoefeestdag om commerciële redenen verplaatsen naar de zomer.

Bovendien heffen de festivals hoge entreegelden, waarmee de toegang wordt beperkt tot een groep mensen die de middelen hebben om feest te vieren. Dit gaat tegen het gedachtegoed van Holi in, dat voor iedereen open en toegankelijk moet zijn.

Het collectief voor een landelijk Holi Festival 2018 is een initiatief van Actiegroep Holi is geen Houseparty, die de afgelopen jaren al actie voerde tegen culturele kaping van Holi. De actiegroep hoopt dat dit festival bijdraagt aan meer bewustwording over de betekenis van Holi, zodat commerciële partijen afzien van culturele kaping en de oorspronkelijke context van Holi respecteren.