Open brief aan Rituals creative director Dagmar Brusse

Naar aanleiding van de nieuwe Rituals Cosmetics productenlijn, getiteld “The Ritual of Holi” en het interview met de bedenker van dit concept, Dagmar Brusse, waarin wordt gesteld dat Holi niets met religie te maken heeft, heeft actielid Pravini Baboeram namens actiegroep Holi is geen Houseparty een open brief geschreven aan de creative director van Rituals met uitnodiging tot een gesprek over culturele kaping van Holi.

Beste Dagmar,

Wij zijn van actiegroep Holi is geen Houseparty en schrijven je naar aanleiding van jouw interview op de Rituals website als “het brein achter de inspirerende boodschap van The Ritual of Holi”. Hierin beweer je dat Holi niets met religie te maken heeft. Volgens jou gaat het alleen maar om plezier. Daarnaast claimt Rituals “het ritueel van Holi” te hebben bedacht, waarbij het ritueel volgens de website bestaat uit een collectie “die van jouw dagelijkse routines één grote fissa maakt en je leven nog meer kleur geeft.”

De wijze waarop Rituals omgaat met de traditie van Holi zien wij als een daad van culturele kaping. Wij voeren al sinds 2015 campagne tegen culturele kaping van het Hindoe lentefeest Holi. Een campagne die door meer dan 45 Hindoe-organisaties in Nederland gesteund wordt. Culturele kaping houdt in dat een symbool van een bepaalde cultuur, in dit geval Holi als Hindoe lentefeest, uit de oorspronkelijke context wordt gehaald door het bijvoorbeeld te transformeren van een spiritueel lentefeest naar een zomer dancefestival, zoals Holi Fusion en Holi Festival of Colours hebben gedaan. Of zoals Rituals nu doet door een hele productenlijn te vernoemen naar Holi, om vervolgens te beweren dat het niets met religie te maken heeft.

Hoe zouden mensen reageren als een cosmeticabedrijf het initiatief zou nemen om een “Ritual of Christmas” lijn op te zetten en te claimen dat het niets met het Christelijke kerstfeest te maken heeft? Of een “Ritual of Ramadan” lijn om vervolgens te claimen dat het niets met de Islam te maken heeft? Velen zouden dit als respectloos ervaren.

Zo ervaren ook velen uit de Hindoegemeenschap het presenteren van de “Ritual of Holi” lijn als iets dat niets met religie te maken heeft als respectloos. Het betekent een ontkenning van de rijke spirituele context die Holi behelst. Holi, ook wel bekend als Phagua, is één van de belangrijkste hoogtijdagen in het Hindoeïsme. Holi wordt jaarlijks door miljoenen mensen over heel de wereld, inclusief Nederland, in de lente gevierd met belangrijke rituelen die jullie niet erkennen. Zoals de Holika verbranding, zoals de gebeden, zoals chautal muziek. Holi is meer dan alleen gekleurd poeder. Het is verbonden aan rituelen die onlosmakelijk verbonden zijn met het Hindoeïsme.

We vragen ons af of je ooit een Holi festival hebt bezocht dat door Hindoes in de lente wordt georganiseerd of met een pandit (Hindoepriester) gesproken hebt om te vragen wat de rituelen zijn die met Holi worden uitgevoerd. We gaan er vooralsnog van uit dat je dit initiatief hebt genomen omdat je niet op de hoogte bent van de rituelen van het religieuze Holi festival.

Daarom nodigen wij je uit voor een gesprek om je hierover te informeren. We hopen dat je daardoor de inzichten krijgt waardoor je het verband ziet tussen Holi en religie en waarom het respectloos is om een Holi-lijn te introduceren en los te koppelen van het Hindoeïsme.

In afwachting op jouw antwoord,
Pravini Baboeram

Namens Actiegroep Holi is geen Houseparty
actiegroepholi@gmail.com