Holi Colour Race wijzigt naam naar United Colours Race na bezwaar actiegroep

Begin oktober werden we door Sarita Bajnath geattendeerd op de Holi Colours Race van Zwarte Cross. Dit festival combineert voertuigen met gekleurd poeder en laat zich hierbij inspireren door de positieve boodschap van Holi. Het festival vindt plaats van 13 t/m 16 juli 2017. Zoals vele andere Europese festivals is de intentie van de organisatie positief, maar wordt ook met dit concept het gedachtegoed van Holi uit de oorspronkelijke context gehaald door een autorace met gekleurd poeder in de zomer te verbinden met het religieuze lentefeest van Holi.

Actiegroep Holi is geen Houseparty heeft de organisatie benaderd met de vraag of ze zich bewust waren van het feit dat Holi een religieus lentefeest is en het verplaatsen ervan naar de zomer als beledigend wordt ervaren door een groot deel van de Hindoegemeenschap. Daarnaast hebben we het voorstel gedaan om de naam te wijzigen naar “United Colours Race”, omdat United Colours onderdeel is van hun slogan.

Zwarte Cross reageerde positief en gaf aan geenszins de intentie te hebben mensen te beledigen, slechts een kleurrijk festival neer te zetten. Ze gaven aan de naam minder belangrijk te vinden en hebben zonder twijfel besloten om onze voorgestelde oplossing door te voeren en hun festival “United Colour Race” te maken. De organisatie besloot met een uitnodiging voor hun evenement en wenste ons veel succes met de gesprekken met andere festivals die wel moeilijk doen over onze bezwaren.

Hiermee heeft Zwarte Cross daadwerkelijk de boodschap van Holi uit te dragen: luisteren naar de bezwaren van de ander en zoeken naar een oplossing die voor beiden werkt. Door de naam te wijzigen en de verbinding met Holi te verbreken is het oorspronkelijke feest in haar waarde gelaten zonder dat het plezier van de bezoekers daarmee in het gedrang komt. Het is een houding en actie waar het Holi Fusion Festival voorbeeld aan kan nemen. Wij wensen Zwarte Cross en de bezoekers van United Colour Race veel plezier toe!